Cilt: 1 Sayı: 1, 25.02.2022

Yıl: 2022

1. Sayı

Araştırma Makalesi

2. Î-FinTech'in SWOT Analizi

Karatay İslam İktisadı ve Finans Dergisi'nin amacı İslam iktisat tarihi, İslam iktisadının uygulamaları, İslam ticaret hukuku, İslami finans, katılım bankacılığı ve İslami açıdan makro ve mikro iktisat konularında özgün bilimsel araştırmaları yayımlamak, bu alan yazınına katkı sağlamaktır.

KTO Karatay Üniversitesi İslam İktisadı ve Finans Bölümü tarafından çıkarılan Karatay İslam İktisadı ve Finans Dergisi yılda iki sayı olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Türkçe ve İngilizce hazırlanmış özgün makaleler kabul edilmektedir. Karatay İslam İktisadı ve Finans Dergisi İslam iktisadı ve finans alanında nicel, nitel veya karma yöntemler kullanılarak yapılan eleştirel, değerlendirme çalışmalarını özgün fikirler ve model önerilerini de içeren orijinal bilimsel araştırmaları kapsar.   

1. KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yayını olan Karatay İslam İktisadı ve Finans Dergisi / Karatay Journal of Islamic Economics and Finance (KARJIEF), “Hakemli Dergi” statüsünde bir dergidir; yılda iki defa yayımlanır.
2. Yayımlanacak yazılar, İslam iktisadı ve finans alanı ile ilgili olmalıdır. Yazılar, daha önce herhangi bir platformda yayımlanmamış, araştırmaya dayalı ve özgün olmalıdır.
3. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, daha önce başka bir dergide veya bildiri kitapçığında yayımlanmamışsa, yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınabilir. Bildiri kitapçığında ya da başka bir yerde yayımlanan yazılar ne sebeple olursa olsun yayımlanmaz.
4. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
5. Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış olan makalenin başına, başlığın Türkçe adı, makalenin yabancı dildeki başlığı, 250-300 kelimelik Türkçe ve yabancı dildeki özetleri ile en az 3, en fazla 5 adet anahtar kelime (Keywords) eklenmelidir.
6. Kaynakça çalışmanın sonunda APA usulüne göre yer almalıdır.
7. Çeviri olarak gönderilen çalışmanın yayımlanmış olduğu dildeki asıl nüshası ile birlikte Yayın Kuruluna gönderilmesi gerekir. Ayrıca bu çalışmanın çevrilen yabancı eserin yazarından ve/veya yayın haklarına sahip kişi veya kurumlarından yazılı yayım izni alınması ve bu iznin Yayın Kurulu’na iletilmesi gerekmektedir.
8. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlamak da dâhil olmak üzere tüm yayın hakları KARJIEF’e aittir.
9. Sayfa yapısı: üst ve alttan 6’şar cm; yanlardan 4,5’ar cm olmalıdır. Bu şekilde hazırlanan yazılar kural olarak 35 sayfadan fazla olmamalıdır. Çalışma metni ve dipnotlar iki yana yaslı olmalıdır.
10. Metin yazıları: Times New Roman karakteri ile 12 punto tek satır aralığı, ilk satırı özel 1,25 cm değerinde paragraf, paragraf arası boşluklar öncesi ve sonrası 3nk olmak üzere iki yandan hizalı yazılmalıdır. Başlık 1 biçemi sadece yazının ana başlığı için kullanılmalıdır. Yazar adı, ana başlığın altına sağa dayalı olarak “adı SOYADI” biçiminde yazılmalı, gerekli açıklamalar ‘*’ işareti kullanılarak dipnotta yazılmalıdır.
11. Ana başlıklar: Tamamı büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır.
12. Ara başlıklar: Tamamı koyu olarak yazılacak; ancak her kelimenin ilk harfi büyük olacak ve başlık sonunda satırbaşı yapılacaktır.
13. Alt başlıklar: Tamamı koyu olarak yazılacak ancak başlığın ilk kelimesindeki birinci harf büyük sonraki kelime/kelimelerin ilk harfi küçük olacak ve başlık sonunda satırbaşı yapılacaktır.
14. Şekil, tablo ve fotoğraflar: Şekil, tablo ve fotoğraflar numaralandırılacak; numara ve başlıklar, şekillerin ve fotoğrafların altına, tabloların ise üstüne gelecek biçimde kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olarak yazılacak, ayrıca küçültmede ve basımda zorluk çıkmaması için şekil, tablo ve resimler aynen basılabilecek nitelikte olmak şartıyla metin içindeki yerlerine yerleştirilecektir.
19. Atıf usulleri: Atıflar APA usulüne göre yapılmalıdır. APA 6. sürüm göz önünde bulundurularak, metin içi atıf gösterimi ve kaynakça yazımı düzenlenmelidir.
Metin İçerisinde Kaynak Gösterme/Atıflar:
• Makalede yapılacak atıflar, ilgili yerden hemen sonra, parantez içinde “yazarın soyadı, eserin yayın yılı, ‘s.’ sayfa numarası” sırasıyla verilmelidir. Örnek: (Okay, 1990, s. 28)
• Birden fazla kaynak gösterileceği durumlarda eserler aynı parantez içinde, en eski tarihli olandan yeni olana doğru, birbirinden noktalı virgülle ayrılarak sıralanır. Örnek: (Gökyay, 1982, s. 120; Okay, 1990, s. 28)
• İki yazarlı kaynaklarda, yazarların soy adlarının arasına “ve” bağlacı konulur. Örnek: (Şafak ve Öz, 2003, s. 15),
• Üç, dört, beş yazarlı kaynaklarda, metin içerisinde ilk alıntıda parantez içerisinde bütün yazarların soy adları verilir. Metnin içinde tekrar atıf yapıldığında sadece ilk yazarın soy adına yer verilir ve “ve diğerleri” ibaresi kullanılır. Örnekler:
• Metin içerisinde ilk atıfta: (Yılmaz, Esen, Akpınar ve Özcan, 2005, s. 157)
• Metin içerisinde aynı kaynağa diğer atıflarda: (Yılmaz ve diğerleri, 2005, s. 157)
• Altı ve daha fazla yazarlı kaynaklarda, metin içerisinde sadece ilk yazarın soy adının verilmesi yeterlidir. Örnek: (Demir ve diğerleri, 2013, s. 28)
• Yazarın adı, ilgili cümle içinde geçiyorsa, parantez içinde tarih ve sayfanın belirtilmesi yeterlidir. Örnek: (1990, s. 28)
• Yazarın aynı yıl yayımlanmış iki eseri, yayın yılına bir harf eklenmek suretiyle ayırt edilir. Örnekler: (İlhan, 2003a, s. 25), (İlhan, 2003b, s. 58)
• Soyadları aynı olan iki farklı yazarın aynı yılda yayınlanmış olan eserleri, soyadından sonra adların ilk harflerinin de yazılması yoluyla belirtilir. Örnekler: (Demir, A., 2003, s. 46), (Demir, H., 2003, s. 27) Yahut metin içerisinde yazarın ismine yer verilip yalnızca tarih ve sayfaya atıf yapılır. Örnekler: “A. Demir (2003, s. 46) ve H. Demir’in (2003, s. 27) çalışmalarında bahsettikleri üzere ,”
• Ulaşılamayan bir yayına metin içinde atıf yapılırken, bu kaynakla birlikte alıntının yapıldığı eser şu şekilde gösterilmelidir: Örnek: Köprülü’nün çalışmasında (aktaran Çelik, 1998, s. 25)
• El yazması bir eser kaynak gösterilirken, müellif veya mütercim adından sonra [yz.] kısaltması konmalı, varak numarası örnekteki gibi belirtilmeli ve tam künye kaynakçada gösterilmelidir. Örnek: (Ahmedî [yz.], 1410, 7b)
• Arşiv belgeleri kaynak gösterilirken, metin içindeki kısaltma örnekteki gibi olmalı, açılımı kaynakçada verilmelidir. Örnek: (BOA, Mühimme 15, s. 25)
• Metin içerisinde tezlere yapılan atıflarda sırasıyla (yazarın soy adı, tezin tarihi, sayfa sayısı) yer almalıdır. Örnek: (Küskü, 2019, s. 15)
• Dipnotlar: Dipnotlar, sadece yapılması zorunlu açıklamalar için kullanılır ve “DİPNOT” komutuyla otomatik olarak verilir. Buradaki atıflar da parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayın yılı ve sayfa numarası gelecek şekilde düzenlenmelidir. Örnek: (Kaya, 2000, s. 15)
• Alıntılar: Makalede birebir yapılan alıntılar tırnak içinde verilmeli ve alıntının sonunda kaynağı parantez içinde belirtilmelidir. 40 kelimeden az alıntılar cümle arasında, 40 kelimeden uzun alıntılar ise sayfanın sağından ve solundan 1,25 cm içeride, blok hâlinde ve yine tırnak içerisinde verilmelidir. Birebir olmayan alıntıların sonunda sadece parantez içerisinde kaynak gösterilmelidir.

Kaynakçada Kaynak Gösterme:
Süreli Yayınlardaki (Dergi) Makalelerde:
• DOİ numarası varsa: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Kaynağın ismi, Derginin İsmi, Cilt (Sayı), Sayfa Aralıkları. DOİ Numarası:
• DOİ numarası yoksa ancak erişim adresi varsa: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Kaynağın ismi, Derginin İsmi, Cilt (Sayı), Sayfa Aralıkları. Erişim Adresi:
Süreli Yayınlardaki (Popüler Dergi vb.) Makalelerde:
• Basılı ise: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Kaynağın ismi, Derginin İsmi, Cilt (Sayı), Sayfa Aralıkları.
• Çevrimiçi ise: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Kaynağın ismi, Derginin İsmi, Cilt (Sayı), Sayfa Aralıkları.
Kitaplarda:
• Matbu eser: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Eserin İsmi. Yayımlandığı yer: Yayınevi.
• Elektronik eser: Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Eserin İsmi. Yayımlandığı yer: Yayınevi. [Adobe Acrobat Reader sürümü]. Erişim adresi:
Kitap İçi Bölümlerde/Makalelerde:
• Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yayın yılı). Kitap Bölümünün/Makalenin İsmi. Editörün Adının İlk Harfi. Soy Adı (Ed.). içinde, Kitabın İsmi (s. sayfa aralıkları) Yayımlandığı yer: Yayınevi.
Tezlerde:
• Yazarın Soy Adı, Adının ilk harfi. (yılı). Doktora ya da yüksek lisans tezinin ismi (Yayımlanmamış doktora tezi ya da yüksek lisans tezi). Kurum adı, Yer bilgisi.
Yukarıda yer almayan örnekler için APA kitapçığını kontrol edebilirsiniz:
https://apastyle.apa.org/


Genel İlkeler
1. KARJIEF dergisinde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler daha önce başka bir platformda yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2. Derginin yayın amacına uygun olmayan yazılar doğrudan reddedilir.
3. Hukuken suç teşkil edecek herhangi bir ifadenin yer aldığı makale doğrudan reddedilir.
4. Yazıların yayına hazırlanması aşamalarında gerekli görülen düzeltmeler yazara önerilir. KARJIEF, herhangi bir aşamada yazıyı reddetmeye yetkilidir.
6. Gönderilerin makalelerin telif hakkı, yayımlandığı andan itibaren KARJIEF’e aittir.
7. Gönderilen makale kabul edilse bile sonradan etik standartlara uygun olmadığı ortaya çıkan makaleler yayından çıkarılır.

Yazar Sorumlulukları
1. Gönderilen makalenin etik kurallara uygun olarak hazırlanmış olması gereklidir.
2. Gönderilen yazıların özgünlüğü yazar yahut yazarlarca kabul edilmiş sayılır. Yazılar, herhangi bir platformda, herhangi bir dilde yayımlanmış yahut yayımlanmak üzere herhangi bir platforma gönderilmiş olmamalıdır.
3. Makalelerde kullanılan telifli materyaller ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır. Söz konusu izinlerin alınmasının sorumluluğu makale yazarına aittir.
4. Makale yazarı, makalede kullandığı tabloların, şekillerin ve diğer materyallerin hakkının kendisinde olduğunu, alıntı durumunda uygun bir biçimde kaynak gösterdiğini kabul eder. Dolayısıyla aksi bir durumda hukuki sorumluluk kendisine aittir.
5. Makalede ismi geçen yazarlar, makaleye önemli katkı sağlayanlarla sınırlı tutulmalıdır. Yazar yahut yazarlar, yazısı yayımlanmış olsa bile, fark ettikleri herhangi bir bilimsel hatada hızlı bir şekilde ilgili editör ile temasa geçmekle yükümlüdür.
Hakem Sorumlulukları
1. Hakemler, gelen yazıları, sadece bilimsel içerik açısından, nesnel bir biçimde değerlendirir.
2. Hakemler açısından, yazarlar ile ilgili bir çıkar çatışması yahut rekabet ilişkisi bulunmamalıdır.
3. Hakemler, makalenin yazım sürecine katkıda bulunmuşlarsa makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir. Bu durumda, makale, başka bir hakeme sunulur.
4. Hakemler, makale değerlendirme formunu eksiksiz ve ayrıntılı bir biçimde doldurmalıdır. Ret kararı verilmesi durumunda ret kararının gerekçesi ayrıntılı bir biçimde yazılmalıdır.
5. Hakemler, kendisine gelen makaleler üzerinden herhangi bir yarar sağlama yönüne gitmemelidir.
6. Hakemler, makalelerde atıf yapılmamış yayınları belirtmelidir. Makale ile ilgili bütün bilgileri saklı tutmakla ve yazar tarafından yapılan intihal ile ilgili editörü bildirmekle yükümlüdür.
7. Hakem, gönderilen makalenin kendi alanını kapsamadığını yahut süresi içinde değerlendirme yapamayacağını düşündüğünde, derginin editörünü bilgilendirerek değerlendirmeden çekilmelidir. Bu durumda, makale, başka bir hakeme sunulur.

Ücretsiz